Je bed verschonen: wat je zeker moet weten!

maandag, 18 september, 2017 - 12:00

De keukenkastjes krijgen regelmatig een poetsbeurt, je toilet reinig je vaste prik en je vloer dweil je zodra het maar een beetje vies oogt. Je vindt jezelf dan ook een net persoon die het huishouden goed op orde heeft. Maar heb je eigenlijk wel eens stilgestaan bij je bed verschonen, hoe vaak je dit doet?

Je bed waar je maar liefst 1/3 van je leven in doorbrengt. Je bed waar je maar liefst 56 uur per week zweet in achter laat. Over huidvet en dode huidcellen nog maar te zwijgen…
Bed verschonen: je voorkomt een hoop viezigheid. Oké. Je bed is dus al snel een ‘lekkere’ bron van bacteriën, stof, huisstofmijten en heel veel ander gespuis. Je denkt misschien dat je er heerlijk bij ligt, maar in werkelijkheid lig je op een berg van afschuwelijke, menselijke afscheidingen. Deze wetenschap zorgt ervoor dat je nog eens een keer goed nadenkt over je eigen ‘bed verschoon gedrag’. Sta eens stil bij hoe vaak je je bed verschoont. Je denkt misschien dat je hier heel nauwkeurig in bent. Maar is dat wel zo? Doe je het vaak genoeg? Vraag het voor de lol eens na bij vrienden en collega’s. Hoe vaak verschonen zij hun bed?

1x in de week je bed verschonen
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1x in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch. Je spendeert gedurende een week genoeg uren in je bed om veel zweet, lichaamsvet, dode huidcellen, kwijl en vele andere nare dingen achter te laten. Iedere week wassen dus die lakens!

Beddengoed wassen: Hoe doe ik dit het beste?
Je bed verschoon je dus het beste 1x in de week en 1x in de twee weken is ook nog aanvaardbaar. Een andere belangrijke vraag die dan nog in ons hoofd speelt is: Hoe? Wat is nu de beste manier om ons beddengoed te wassen? De lakens in de wasmachines gooien, aanzetten en wachten? Nou, wanneer je je lakens écht grondig wilt wassen is het handig om het wassen iets meer aandacht te schenken. Lakens zijn natuurlijk behoorlijk omvangrijk en hebben wel wat ruimte nodig om echt goed schoon te wassen. Probeer dus niet alles in één keer in de wasmachine te proppen. Moet je hiervoor je dekbedovertrek en je laken(s) apart wassen dan is dat zo. Ze worden er een stuk schoner van. Het zorgt er ook voor dat je pillen en of witte strepen door het schuren voorkomt.

Hoe heter hoe beter?
Zorg er natuurlijk voor dat je altijd de wasinstructies van je verschillend beddengoed controleert. Verschillende materialen vergen verschillende instellingen. Geven de instructies aan dat je het beddengoed op een warmere temperatuur kunt wassen, doe dit dan zeker! Hoe heter je wast hoe beter je je beddengoed desinfecteert en hoe beter je allergenen die allergische reacties uitlokken vermindert. Op de verschillende fora lezen we dat de meeste mensen hun beddengoed bij 60 graden wassen. 

Wat als je je bed niet vaak genoeg verschoont?
Wat ligt er allemaal  op de loer wanneer je je bed niet vaak genoeg verschoont? Een heleboel! We zullen enkele van deze narigheden wat uitgebreider beschrijven.

Huisstofmijten
Ja, deze kleine beestje bestaan echt. Het idee van beestjes in je bed is al naar genoeg, maar te weten dat deze zichzelf voeden met je dode huidcellen is misschien nog wel vervelender. Huisstofmijten kun je nooit helemaal vermijden. Door op tijd je bed te verschonen houd je ze in ieder geval zo goed mogelijk op afstand.

Andere beestjes
Eet je wel eens lekker in bed? Chips, een koekje of een lekker ontbijtje? Wees er op voorbereid dat je een aantrekkelijke omgeving creëert voor andere beestjes zoals mieren, luizen en bedwantsen. Een goede reden om je bed op tijd en vaker te verschonen.

Bacteriën
Natuurlijk kunnen al die restjes eten tal van bacteriën creëren. Ook ons eigen zweet, make-up resten en andere cosmetische restjes als crème en bodylotion creëren bacteriën en kunnen tevens huidreacties uitlokken.

Dierziektes
Vind je het ook zo gezellig als je hond of kat het bed op springt om lekker een tukje te doen? Weet dat het risico op wormen en vlooien dan meer aanwezig is. Misschien moet je Fikkie toch weer degraderen tot het vloerkleedje…

Bron: Swissense
 

Winkel: 
Swiss Sense