Vogels in de tuin voeren

vrijdag, 5 januari, 2018 - 11:45

Er wordt steeds meer gebouwd in Nederland. Natuur maakt plaats voor jonge vinex-wijken. Hierdoor verdwijnen planten, struiken en bomen; een belangrijke leefruimte, maar ook voedselbron, voor vogels. De natuur zorgt ervoor dat ze op eigen kracht kunnen leven. Om de vogels een beetje te helpen kunnen we ze bijvoeren. Vogels voeren kan natuurlijk heel gemakkelijk door wat oud brood in kleine stukjes te scheuren en aan de vogels te geven. Ook kun je de broodkruimels van de snijplank buiten afkloppen. Een kleine moeite voor jou, maar voor de vogels een groot plezier.

Vogels voeren; het hele jaar door
Vogels voeren wordt vooral gedaan in de herfst en in de winter. Je helpt de vogels in deze minder voedzame periode aan energierijk voedsel én je geniet zelf ook van de vogels in de tuin. Maar eigenlijk is dit niet de enige periode om de vogels in de tuin te helpen. Je mag vogels het hele jaar door bijvoederen, dus ook in het voorjaar en in de zomerperiode. Wel hebben vogels in het voor- en najaar andere behoeften. In het voorjaar en de zomer hebben vogels vooral dierlijke eiwitten nodig, zoals insecten, meelwormen en rupsen. De vogels zijn in deze periode druk in de weer; ze gaan op zoek naar een partner, beginnen aan het bouwen van een nest, gaan eieren leggen, broeden en moeten ook nog eens hun jongeren grootbrengen. Dit vraagt veel energie. Die energie halen ze uit insecten, rupsen en wormen, dat zijn een bron van eiwitten. In de lente zijn die, in een groene tuin, voldoende aanwezig. Maar wanneer het weer tegenzit, met veel regen en wind, zijn er bijna geen insecten te vinden. Dus ook dan kunnen de vogels onze hulp gebruiken. Het gaat dan dus niet zozeer om vet, maar meer om de eiwitten en kalk.

In de herfst en winter zijn producten met vet aan te raden, omdat die meer energie geven. Zo kunnen ze zichzelf warm houden. Denk hierbij aan kant-en-klare vetbolletjes of vogelvoer, maar kijk ook eens in je eigen keukenkastje. Vogels houden van fruit, rozijnen en ongebrande en ongezouten pinda’s. Deze pinda’s moet je altijd in een voedersilo aanbieden. Probeer producten met zout te vermijden en geef ze geen boter of margarine, dit werkt laxerend.

 

(Bron: Intratuin)

 

Winkel: 
Intratuin