Kamerplanten op elke plek in huis

Een huis vol groen! Klinkt heerlijk. Hieronder lees je welke planten het goed doen op welke plek. Je vindt ze bij de Intratuin bij Palazzo Llystad.

Wat is de beste plek voor een kamerplant?

Voordat je een kamerplant gaat kopen is het belangrijk dat je weet wat planten in de basis nodig hebben. Ze hebben natuurlijk lucht, water en licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Planten zetten deze ingrediënten om in energie door middel van fotosynthese. Dit doen ze in de bladgroenkorrels van hun bladeren waardoor zuurstof en glucose ontstaan. De glucose gebruikt de plant als brandstof om te kunnen groeien. De zuurstof ademt hij uit via de bladmondjes. Wanneer planten te weinig licht krijgen kunnen ze dus niet voldoende glucose aanmaken om te blijven leven. De plant zal geen nieuwe bladeren meer vormen en langzaamaan wegkwijnen.

Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is dus belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven. Ideaal op dat donkere plekje in de woonkamer of in de hal. Deze schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben weinig water en voedingstoffen nodig. Vaak hebben ze donkerder blad dan planten die graag in het licht staan. Wanneer een plant in de schaduw staat zal het blad ook donkerder worden en gaat hij minder verbruiken dan wanneer je hem bij het raam zet. Voorbeelden hiervan zijn de ZamioculcasPhilodendronMonsteraKentiapalmSansevieria (die overleeft alles) en een aantal Calathea soorten.

Planten in de woonkamer

In de woonkamer is er ruimte voor grote kamerplanten! Compenseer het gemis van de kerstboom met een plant en geef in een keer sfeer aan deze belangrijke plek in huis. Houd bij het uitkiezen van een plant voor in de woonkamer rekening met de hoeveelheid daglicht. Niet iedere plant houdt van direct licht, en dicht bij de verwarming vinden de meesten ook niet prettig. Bedenk dus eerst op welke plek je nieuwe groene huisgenoot moet komen te staan, en bekijk daarna welke eisen de door jou uitgekozen plant stelt. Om je een handje te helpen hebben wij vijf toppers voor in de woonkamer voor je op een rij gezet in onze blog kamerplanten voor in de woonkamer.

Planten in de vensterbank

Groen op de vensterbank staat ontzettend leuk, maar het is voor die arme planten wel behoorlijk afzien. Veel kamerplanten komen namelijk uit tropische gebieden waar de lucht heerlijk vochtig is. In jouw huis met (vloer)verwarming is de lucht juist erg droog. Zeker in de vensterbank, achter het glas in het licht en ook nog recht bóven die verwarming. Vooral planten met dunne bladeren kunnen daar niet goed tegen. Vetplanten en cactussen gelukkig wel! Denk bijvoorbeeld aan kruiskruid of Crassula marnieriana. Wil je weten welke planten perfect zijn voor in de vensterbank? In onze blog kamerplanten voor in de vensterbank geven je we tips waar je op moet letten als je planten gaat uitkiezen voor op de vensterbank.

Planten op de werkplek

Kamerplanten op je werkplek of kantoor zijn helemaal geen slecht idee. Ze zorgen namelijk voor een beter concentratievermogen én humeur. Een plant per persoon is al genoeg om je prestaties te verbeteren! Kamerplanten zuiveren de lucht van onzichtbare schadelijke stoffen. Kies daarom voor luchtzuiverende planten zoals de blauwvaren of de Spathiphyllum. Benieuwd welke planten nog meer voor een gezond werkklimaat zorgen? Wij hebben vijf ideale groene collega’s voor je op een rij gezet in onze blog kamerplanten voor op je werkplek.

Planten in de badkamer

Heb je er al eens aan gedacht om planten in de badkamer te zetten? Met groen verander je de badkamer in een mini-welness-spa. Zet ze rond het bad en je voelt je nog dichter bij de natuur. Maar voordat je helemaal los gaat met een urban jungle moet je wel bedenken hoeveel daglicht er in de badkamer is. Veel badkamers hebben gedempt licht, en er is een hoge luchtvochtigheid waardoor je er niet zomaar iedere plant er neer kunt zetten. Een cactus doe je daar geen plezier mee, maar bijvoorbeeld de sierasperge en de venushaar vinden deze omstandigheden wel heerlijk! En, ben je ook overtuigd van kamerplanten in de badkamer? Lees dan onze blog kamerplanten voor in de badkamer waar we nog meer tips geven.

Planten in de slaapkamer

Veel mensen vragen zich af of planten in de slaapkamer mogen staan omdat ze ’s nachts wat zuurstof gebruiken. Deze hoeveelheid zuurstof is echter zo klein dat het echt geen kwaad kan. Sterker nog, planten in de slaapkamer zijn juist hartstikke gezond! Ze zorgen namelijk voor een rustgevende omgeving en produceren overdag juist extra zuurstof. Daarnaast verhogen ze de vochtigheidsgraad in de slaapkamer, wat luchtwegeninfecties en –irritaties kan voorkomen. Kies daarom voor luchtzuiverende planten zoals een Calathea of nestvaren. Ben je geïnspireerd geraakt om ook aan de slag te gaan met groen? Wij hebben vijf fijne planten voor je op een rij gezet die perfect zijn voor in de slaapkamer.

Bron: Intratuin

Intratuin Lelystad